6F: Lägre löner leder inte till fler jobb

6F:s och Katalys seminarium om låga löner blev en tillställning med tydliga ideologiska skillnader. "Det vore bättre om lägstalönerna sjönk" var budskapet från Timbros VD Karin Svanborg-Sjövall.

Publicerad:

Under fredagsmorgonen arrangerade 6F och Katalys seminariet "Låga löner funkar inte". Grunden för seminariet var en rapport med samma namn.

Rapportförfattaren Anne-Marie Lindgren menade att det är svårt att hitta några speciella fördelar med låga löner utom möjligtvis att man rensar upp i arbetslöshetsstatistiken.

– Det hjälper inte att sänka priset på en vara om inte varan behövs.

Anne-Marie Lindgren fick medhåll av Sekos förbundsordförande Valle Karlsson.

– Debatten blir konstig när man pratar om att låga löner skulle vara lösningen. Jag vill påstå att vi redan i dag har låga löner. Jag representerar ett förbund där vi har yrken med ingångslöner från 17.000 kronor i månaden. Jag bekymras av att man tar den här frågan som intäkt för att man väldigt medvetet vill trycka ner löner generellt och jag tycker att det vore ärligare att säga det rent ut, sa Valle Karlsson.

Timbrochefen Karin Svanborg-Sjövall invände med att hon inte hymlar med var Timbro står.

– Det är ju det vi säger rakt ut. Vi vill ha en ökad lönespridning och vi tycker det vore bättre om lägstalönerna sjönk. 

Civilminister Ardalan Shekarabi menade att utbildning är nyckeln för att få fler i arbete.

– Väldigt många nyanlända hamnar i gruppen arbetslösa för att vi under lång tid har monterat ner yrkesutbildningar och vuxenutbildningar i vårt land. Det vi gör nu när vi bygger upp utbildningarna igen är helt nödvändigt för att den här gruppen ska bli så liten som möjligt, sa Ardalan Shekarabi.

Här kan du se en webbsändning från seminariet.
Här kan du ladda ner rapporten.

Uppdaterad: