Almega väljer konflikt framför förhandling

Arbetsgivarorganisationen Almega har nu beslutat att säga upp Skärgårdsavtalet mitt under pågående förhandlingar. Sekos avtalssekreterare är förvånad.

Publicerad:

– Våra förhandlare kom till förhandlingsbordet och såg fram emot fortsatta löneförhandlingar för att lösa upp de sista knutarna. Almega valde att lämna bordet och säga upp avtalet. Vi kan inte tolka det på något annat sätt än en konfliktåtgärd från Almegas sida, säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare på Seko.

Den fråga som återstod att lösa handlar om den praxis som är satt på arbetsmarknaden när det gäller en låglönesatsning för de grupper som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

– Denna fråga är inte kontroversiell, förutom hos Almega. Det finns en bred samsyn på arbetsmarknaden om att de som har låg lön ska få lite extra. Almega kan nu tänka sig att gå i konflikt för att inte gå med på detta, säger Ekeklint.

– Vi ser fortfarande möjligheter att komma överens om ett avtal. Men det bygger ju på att Almega kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Vi kan inte förhandla med oss själva, säger Ekeklint.

Avtalet löper ut den 25 oktober.

Uppdaterad: