Aktionsdag för att behålla tågpersonalen

På flera orter har idag (29 oktober) Sekos förtroendevalda inom järnvägen manifesterat för att uppmärksamma det i Europa växande problemet med obemannade tåg. En trend Seko befarar börjar sprida sig mer även i Sverige.

Publicerad:

Aktionsdagen är en del i det Europeiska transportfackets (ETF) långsiktiga kampanj för att behålla tågpersonalen ombord på tågen. Utvecklingen går åt fel håll med att allt fler operatörer inom Europa kör sina tåg utan ombordpersonal. En fara för resenärernas säkerhet, såväl som för tågets förare, menar ETF och Seko.
Seko informerade under dagen resenärerna om situationen och delade ut flygblad i bland annat Hallsberg, Göteborg, Västerås, Sundsvall, Örebro och i Stockholm, där ett stort antal förtroendevalda och medlemmar hade samlats från bland annat SJ och Stockholmståg.

–Vi är här för att visa och informera allmänheten om att vi sätter resenärernas trygghet och säkerhet i första rummet. Någon som tyvärr kommer att äventyras om trenden med att minska antalet ombord på tågen fortsätter. Idag är bemanningen mer styrd av efterfrågan och riktningen är ju tydligt utpekad mot att vi ska bli färre ombord på tågen, säger Elias Cataño, sektionsordförande för Trafikklubben på Seko SJ i Stockholm.

Det fackliga kravet från järnvägsbranschen är tydlig:
–Sluta upp med nedbemanningen, säger Elias. Som det ser ut idag fortsätter man att skala av den service som resenärerna förväntar sig och färre personer ska göra flera personers jobb. Fortsätter det så här kan resenärerna inte förvänta sig den höga servicenivå som utlovas, och framförallt innebär nedbemanningen ett hot mot säkerheten. Vi kommer inte att kunna garantera resenärernas säkerhet om olyckan är framme, om det inträffar tillbud, nödsituationer eller om tåg behöver evakueras.

Du kan läsa mer om kampanjen på EFT:s hemsida.

Läs även mer på Sekotidningens hemsida.

.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen