Almedalen: "Investera mer i bostäder och infrastruktur”

Det var 6F:s budskap då förbundens rapport ”Bygg bort arbetslösheten” presenterades på ett 6F-seminarium i Almedalen under måndagen.

Publicerad:

För att klara krisen behöver Sverige satsa på byggande och infrastruktur. Det behövs en ny politik nu som både bygger bostäder och trafikinfrastruktur på ett klimatsmart sätt. Då kan massarbetslösheten nästan halveras och folk får bostäder att bo i.

I seminariet medverkade, Janne Rudén, förbundsordförande Seko, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Ingela Edlund, LOs andre vice ordförande, Sandro Scocco, chefsekonom, Arena Idé samt Karin Svensson-Smith, Miljöpartiet. Moderator var Eric Sundström, politisk chefredaktör, Dagens Arena.

– Regeringen har inga investeringsplaner. Vi måste starta nu. Vi måste kunna bidra till att minska personbilstrafiken, öka överförandet av transporter till järnväg och väsentligt öka användandet av kollektivtrafiken. Det går att få till stånd en utveckling det vet vi. Behoven är enormt stora, sa Janne Rudén.

Rudén menade vidare att regeringens 29 miljarder per år till satsningar på trafikinfrastruktur är alldeles för lite.

– Det krävs inledningsvis 9 miljarder extra för att komma upp i en rimlig nivå vad gäller nya investeringar på infrastrukturens område, sade han.

– Det måste bli mindre snack och mer verkstad. Bara att renovera 40 000-45 000 lägenheter per år är ett arbete som måste startas omedelbart, det är klimatsmart, sa Johan Lindholm.

– Vi måste våga hitta lösningarna, här finns de beskrivna, sa Ingela Edlund, i en kommentar till rapporten.

– Att få igång de offentliga investeringarna i bostäder och infrastruktur är oerhört viktigt för Sverige. Vi har halkat efter andra länder, sa Sandro Scocco.

– Det här är strategiska frågor där vi kan göra gemensam sak framöver, sa Karin Svensson-Smith.

TCOs förre chefsekonom och fortfarande stridbar ekonomdebattör, Roland Spånt uttalade sig från åhörarplats.

– Rapporten är välgjord. Men ni har varit lite för rädda för att ta ut de rätta sysselsättningseffekterna. De är mycket större, både på kort och lång sikt. När man börjar köra grävsmaskiner måste de servas och nya maskiner köpas in med mera, med mera. Det blir betydligt fler jobb än de 182 000 ni beskrivit, sa Roland Spånt.

6Fs rapport "Bygg bort arbetslösheten"

Med rapporten som grund föreslår förbunden inom 6F ett omfattande program för bostadsbyggande och förslag på satsningar på trafikens infrastruktur samt energieffektivisering av befintliga bostäder. 32 miljarder kronor ska staten satsa årligen, finansierat med omformulering av överskottsmålet, genom höjda skatter och genom statliga lån. Då kan bostadsbristen byggas bort och bidra till att klimatmålen klaras och att 200 000 nya jobb skapas.

Läs mer om programmet i en artikel i SvD från måndagen.

Läs mer om seminariet på Seko-tidningens hemsida.

6F arrangerade under måndagen även ett seminarium som handlade om yrkesförberedande utbildningar. Läs mer om detta här.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen