Strejken har brutit ut inom skärgårdstrafiken - Almega vägrar ta sitt ansvar

Seko – Service- och kommunikationsfacket – svarade söndagen den 3 november ja till ett slutbud från medlarna i den stundande skärgårdskonflikten. Almega svarade dock nej. Strejken bröt därför ut kl 12.00 den 4 november. 

Publicerad:

Och det är inte facket som löser ut konflikten utan arbetsgivarorganisationen, Almega, som denna gång är ansvariga för att en strejk gick igång. 

– Det är häpnadsväckande att Almega väljer att dra igång en konflikt för ett avtal som innebär att våra medlemmar skulle få samma som vad alla andra anställda fått i 2013-års avtalsrörelse, säger Seko:s avtalssekreterare, Valle Karlsson.

Medlarbudet innehöll ett 36-månaders avtal och har ett värde på 6,8 procent. Vidare föreslog medlarna att en arbetsgrupp mellan parterna skulle tillsättas för att genomlysa det nuvarande kollektivavtalet. Detta skulle sedan ligga till grund för nästkommande avtalsrörelse.

– Almegas agerande kan inte annat än att betraktas som oseriöst. Å ena sidan säger de att de är beredda att ge oss 6,8 procent om vi är med på att diskutera avtalskonstruktionen. Å andra sidan säger de nej till medlarnas bud som öppnar upp för en diskussion om avtalet och som vi har sagt ja till. Nu är det upp till Almega att förklara varför de väljer att dra igång en konflikt för de människor som kommer att drabbas, säger Valle Karlsson.

– Innehållet i det nuvarande avtalet har skrivits på av både Almega och Seko utan konfliktvarsel. Almega Tjänsteföretagens direktör, Stefan Koskinen, sågar nu helt sina företrädare som undertecknade avtalet genom sitt agerande i denna avtalsrörelse, fortsätter Valle Karlsson. 

Varslade konfliktåtgärder trädde ikraft den 4 november 2013 klockan 12.00 och gäller till dess annat meddelas.

Se fullständig lista (pdf) på vilka företag/fartyg som berörs av varslet samt på www.seko.se

Med anledning av att Almega har lagt ett varsel om lockout inom skärgårdstrafiken tvingades Seko att utöka sitt strejkvarsel. Detta för att förhindra att medlemmarna tvingas arbeta utan att få ersättning för den fullgjorda arbetstiden.

De utökade konfliktåtgärderna trädde ikraft den 4 november 2013 klockan 15.00 och gäller till dess annat meddelas.

Se fullständig lista (pdf) på vilka företag/fartyg som berörs av varslet samt på www.seko.se.

Strejken berör cirka 250 medlemmar inom Seko.

**UPPDATERING 8 NOVEMBER KL 13:00**

Parterna har idag fredag träffats och suttit i diskussioner. Ytterligare information kommer att finnas här på hemsidan inom kort. 

***BUD HAR KOMMIT 10 NOVEMBER KL 16:00***

Medlarna inom skärgårdskonflikten har idag, söndag, överlämnat ett bud till parterna. Seko avser att svara på budet vid 15-tiden på måndagen (11 november).

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: