Jannes krönika oktober

SD sviker svenska arbetare och företag

Publicerad:

Sverigedemokraternas besked om att de tänker stoppa regeringens lagförslag (beslut 30 november) som tvingar offentliga upphandlare att garantera anställda i vissa branscher kollektivavtalsenlig lön, semester och arbetstid – är ytterligare ett exempel på hur arbetarfientligt detta parti är.

Trots att SD tidigare ansett att det bör ställas krav på kollektivavtalsenliga villkor vid offentlig upphandling, gör partiet nu alltså en kovändning och ställer sig, som så många gånger tidigare i riksdagen, bakom borgerligheten. Samtidigt sviker SD både svenska arbetare och seriösa företag genom att springa borgarnas och Svenskt Näringslivs ärenden.

Vid offentlig upphandling läggs det idag alltför stor vikt vid lägsta pris och det ställs nästan aldrig några sociala krav. Konkurrensen blir osund och företag tvingas pressa ner lönekostnader och försämra andra villkor för att överhuvudtaget kunna bedriva verksamheten.

Jag är mycket förvånad över att inget, inte ett enda av de borgerliga partierna, stödjer regeringens förslag. Osund konkurrens genom lägre löner och sämre villkor, som i längden kommer att pressa ner lönerna på hela arbetsmarknaden, kommer vi aldrig att acceptera.

Janne Rudén

Detta är en kortare version Janne Rudéns krönika i kommande nummer av Seko-tidningen.

Uppdaterad: