Jannes krönika december

Politisk påverkan ett måste för Seko

Publicerad:

Seko är ett förbund vars medlemmar påverkas i allra högsta grad av politiska beslut. I höst är flera av förbundets branscher föremål för utredningar, propositioner eller riksdagsbeslut. För oss som fackförbund är det en skyldighet att försöka påverka de beslut som politikerna fattar.

Just nu är den statliga postlagsutredningen ute på remiss. Det är en utredning som Seko har tyckt en hel del om och troligen också lyckats påverka. Vi har hela tiden tryckt på för att fastighetsboxar ska vara norm i flerfamiljshus. Och nu tycks det som om vi äntligen får gehör: utredningen ställer sig positiv till fastighetsboxar.

En annan aktuell politisk fråga är infrastrukturpropositionen som nyligen presenterades av regeringen. Här kan vi konstatera att regeringen ökar resurserna till infrastrukturen jämfört med den tidigare borgerliga regeringen. Men vi är ändå inte nöjda. Både nyinvesteringarna och satsningen på järnvägsunderhållet är för små. Likaså medlen till vägunderhållet. Det är uppenbart att vägsidan inom några år kan komma att bli den nya järnvägen när det gäller problem i framkomligheten.

Vi har under lång tid drivit på för att öka investeringarna i infrastruktur. Och vi kommer att fortsätta i samma anda. Träffar med riksdagsledamöter och ministrar är självklara inslag i våra almanackor. Som vanligt kommer vi att förse politikerna med fakta, siffror och argument.

En fråga där vi tyvärr inte fick vår vilja igenom, trots samarbete inom hela fackföreningsrörelsen, är villkoren vid offentlig upphandling. Allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade nej till regeringens och Vänsterpartiets förslag om arbetsrättsliga villkor vid upphandling inom stat och kommun. Detta riskerar leda till fortsatt dumpade löner i samband med upphandlingar. De partier som tidigare pratat sig varma för kollektivavtal och den svenska modellen visar nu sitt rätta ansikte. Jag ser inget annat än att detta måste bli en valfråga 2018.

Janne Rudén

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten