Vald på jobbet – för dig som är ny förtroendevald

Vald på Jobbet är den första utbildningen för dig som är nybliven förtroendevald. Här får du möjlighet att skaffa dig mycket av den kunskap du behöver för att klara uppdraget som facklig företrädare på din arbetsplats.

Vilken hjälp kan du ha av arbetsrätten, hur fungerar den svenska modellen och vilken är den fackliga idén? Denna utbildning handlar om att stärka dig i rollen som förtroendevald, ge dig de tips och det stöd du behöver för att kunna göra ett bra fackligt jobb för medlemmarna!

Utbildningen består av två delar; Vald på Jobbet (3 dagar) och Vald på Jobbet 2 (3 dagar).

Vill du gå utbildningen?
För information om kursdatum, kontakta den studieansvarige i din klubb eller region.

Du kan också göra en intresseanmälan här: (formulär???)

Åsa Einerstam, handledare Vald på Jobbet

Hur är det att leda de här utbildningarna?
- Roligt! Det är faktiskt jättekul att träffa förtroendevalda som precis fått sitt uppdrag och verkligen vill lära sig allt, det brukar bli minst sagt livliga diskussioner.

Vad tar ni upp?
- De första tre dagarna handlar mycket om vad facket är, om kollektivavtal och om lagstiftningen. Vi går bland annat igenom de viktigaste lagarna i arbetsrätten, bekantar oss lite med dem.

Och Vald på Jobbet 2?
- Då är det mer fokus på det fackliga uppdraget och vad du som förtroendevald kan och bör göra på din arbetsplats. Vi pratar om det viktiga samtalet med medlemmarna, om mötesteknik och om hur vi ska prata med, och driva frågor gentemot, arbetsgivaren. Dessutom blir det bland annat förhandlingsteknik och medlemsvärvning.

Så alla nyblivna förtroendevalda borde gå utbildningen?
- De ska gå utbildningen! Dels är Vald på Jobbet och Vald på Jobbet 2 viktiga att ha för att kunna gå andra utbildningar, som ARG och Insikter. Men framför allt är det en bra start för varje ny förtroendevald. Du får lära dig massor under utbildningen, men också veta var du ska leta och vem du ska prata med för att få svar på alla nya frågor som kommer att dyka upp.

Citatet

Det brukar bli minst sagt livliga diskussioner

 

Bild:
Åsa Einerstam.jpg

Uppdaterad: