Insikter – om de fackliga idéerna

Vilken är egentligen kärnan i den fackliga ideologin, och hur hänger den ihop med det fackliga arbete vi gör ute i vardagen? Syftet med Insikter är att du som går den ska känna dig trygg i fackföreningens idéer och värderingar, och att du ska kunna använda den tryggheten som en styrka när du driver frågor eller tar diskussioner på din arbetsplats.

Utbildningen är på sammanlagt två veckor, vilka oftast genomförs med några veckors mellanrum.

Vill du gå utbildningen?
För information om kursdatum, kontakta den studieansvarige i din klubb eller region.

Du kan också göra en intresseanmälan här: (formulär?)

Lars Granberg, lärare på Runö Folkhögskola, som bland annat håller i Insikter

Vad handlar Insikter om?
- Vi tittar på olika ideologier, pratar om ur politiken hänger ihop med vårt fackliga arbete. Men det handlar också om att lära av de andra deltagarna, och om att utmana sig själv. Vilken människosyn har jag, och hur påverkar det hur jag företräder medlemmarna? Den som går Insikter har nytta av den i sin vardag?

- Som förtroendevald måste du kunna hjälpa medlemmar med akuta frågor, men också ha blicken ha riktad mot horisonten för att kunna jobba långsiktigt. Dessutom, om du är trygg i dina idéer och i dina värderingar hjälper det dig i det lokala fackliga arbetet.

Vilka går utbildningen?
- Deltagarna på Insikter kommer från olika fack, och för många är detta ett jätteplus. De får upp ögonen för både hur mycket som är väldigt likt mellan olika branscher, och för det som faktiskt skiljer. Många får en djupare förståelse för hur viktigt det faktiskt är att vi håller ihop om vi vill förändra.

Det handlar om framtiden också?
–Det är lätt att bara stapla problem, men vi behöver prata om vad som faktiskt är möjligt att göra. Samhället har alltid förändrats och det är inte ödesbestämt hur det kommer att se ut i framtiden.

Hur är det att leda Insikter?
- För mig är det jättekul, jag lär mig alltid något nytt som jag tar med mig till nästa grupp. Utbildningen är på två veckor, det brukar bli tajta grupper och jag vet att många håller kontakten och stöttar varandra även efter utbildningen.

Citatet

Det är inte ödesbestämt hur samhället kommer att se ut i framtiden

 

Bild:
Lars Granberg.jpg

Uppdaterad: