Tips

Intervju förtroendevald

Ingångstext saknas

Jonatan Floss, Seko-ombud på Torsviks paketterminal

Är det svårt att värva medlemmar?
– Absolut inte, de som inte är medlemmar har oftast inte blivit tillfrågade. När jag väl berättar om Seko och ställer frågan om medlemskap så brukar de flesta bli nyfikna.

Hur gör du när du värvar?
– Jag har bra koll på vilka som kommer nya till arbetsplatsen. När de kommit in i arbetet så frågar jag helt enkelt om de är medlemmar och om de har koll på vad facket är, sedan tar jag diskussionen därifrån. Ofta kommer det in 5-6 nyanställda på en gång, det är ett gyllene tillfälle att samla ihop dem och köra en introduktionsutbildning på arbetsplatsen.

Vad är viktigt att tänka på?
– Du ska inte vara för intensiv och tjatig och få den du pratar med att känna sig trängd. Fördelen med att värva på sin egen arbetsplats är ju att du kan så ett frö; "fundera på det vi pratat om så återkommer jag".

Har du alltid haft lätt för att värva medlemmar?
– Nej, jag fick en push vecka 16 förra året när vi hade besök av ett par värvare här. Då fick jag en lektion i hur man helt enkelt går fram och börjar prata facket och medlemskap.

Något tips till den som själv vill börja värva?
- Underskatta inte folk, blanda inte ihop ett första ointresse med ovilja. Någon som vare sig fått frågan om medlemskap eller info om facket har helt enkelt inte tänkt i de här banorna tidigare.

 

Uppdaterad: