Medlemsvärvning

För en del är medlemsvärvning världens enklaste grej, för många andra är det en utmaning. Det vi vet med säkerhet är att ju mer vi övar på att värva, och faktiskt vågar testa, desto lättare går det. Det är lite nervöst i början, men när vi väl kommit igång och börjat få upp självförtroendet så tycker de flesta att det är väldigt roligt att värva medlemmar

Det vi också vet helt säkert är att medlemsvärvning är en av de absolut viktigaste uppgifterna för oss som förtroendevalda. För att vara starka behöver vi ha våra arbetskamrater med i Seko.

I det här avsnittet finns tips på hur både du och din klubb ska bli bättre på medlemsvärvning, se till att frågan medlemskap verkligen ställs till alla våra blivande medlemmar.

 

Jonatan Floss, Seko-ombud på Torsviks paketterminal


Är det svårt att värva medlemmar?
– Absolut inte, de som inte är medlemmar har oftast inte blivit tillfrågade. När jag väl berättar om Seko och ställer frågan om medlemskap så brukar de flesta bli nyfikna.

Hur gör du när du värvar?
– Jag har bra koll på vilka som kommer nya till arbetsplatsen. När de kommit in i arbetet så frågar jag helt enkelt om de är medlemmar och om de har koll på vad facket är, sedan tar jag diskussionen därifrån. Ofta kommer det in 5-6 nyanställda på en gång, det är ett gyllene tillfälle att samla ihop dem och köra en introduktionsutbildning på arbetsplatsen.

Vad är viktigt att tänka på?
– Du ska inte vara för intensiv och tjatig och få den du pratar med att känna sig trängd. Fördelen med att värva på sin egen arbetsplats är ju att du kan så ett frö; "fundera på det vi pratat om så återkommer jag".

Har du alltid haft lätt för att värva medlemmar?
– Nej, jag fick en push vecka 16 förra året när vi hade besök av ett par värvare här. Då fick jag en lektion i hur man helt enkelt går fram och börjar prata facket och medlemskap.

Något tips till den som själv vill börja värva?
- Underskatta inte folk, blanda inte ihop ett första ointresse med ovilja. Någon som vare sig fått frågan om medlemskap eller info om facket har helt enkelt inte tänkt i de här banorna tidigare.

 

Uppdaterad: