Information med anledning av Covid, 4 februari 2022

Publicerad:

Som vi tidigare informerat om följer vi hela tiden utvecklingen och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med. Igår, den 3 februari informerade regeringen och Folkhälsomyndigheten om att i princip samtliga restriktioner kopplade till Covid-19 hävs för alla som är vaccinerade. Beslutet träder i kraft den 9 februari.

Den del av restriktionerna som främst berört oss handlar om hemarbete. Även denna restriktion hävs och myndigheten rekommenderar arbetsgivare att från och med den 9 februari genomföra en successiv återgång för de anställda. Vi har med anledning av detta beslutat att från och med den 9 februari till och med den 7 mars är det frivillig återgång till våra kontor. Från och den 7 mars välkomnar vi alla till kontoren. Erfarenheterna från förra året när vi hade frivillig återgång är positiva och vi tror att det blir enklare att hantera än att vi exempelvis skapar scheman eller liknande.

Detta innebär vidare att det från och med den 9 februari också är möjligt att genomföra fysiska möten för de som önskar. Samtidigt är det viktigt att vi hörsammar personer som fortfarande känner oro inför att möta större grupper. Det är upp till alla som arrangerar möten att hitta en rimlig flexibilitet där alla känner sig trygga.

Det är även möjligt för den demokratiska organisationen att från och med onsdag genomföra fysiska möten i förbundets lokaler. Vi tycker dock att det är bra om man den närmaste tiden stämmer av större möten i förbundets lokaler med respektive gruppchef i arbetsområdet.

Information om placeringsort kommer i början av nästa vecka.

Tjänsteresor till länder där sjukdomen inte längre betraktas som samhällsfarlig och där restriktionerna är hävda kan från och med den 9 februari genomföras utan beslut i krisgruppen. Resor till övriga länder ska skickas till krisgruppen för beslut.

Karantän efter tjänsteresor till länder som inte har hävt restriktionerna men beviljats av krisgrupp gäller fortsatt enligt tidigare regler, det vill säga hemarbete under veckan efter. Detta gäller även privata resor till den typen av länder.

Som ni vet är vårt förhållningssätt att man vid symtom ska arbeta hemma, såvida man inte är för sjuk för att kunna arbeta.

Vidare är vi medvetna om att det kan finnas personer som av exempelvis medicinska skäl fortsatt inte bör vistas i miljöer med mycket människor. Detta diskuteras med närmaste chef i syfte att hitta en lösning som fungerar för alla.

Vi vill också understryka att slopandet av restriktioner från myndighetens sida gäller alla som är vaccinerade. Som arbetsgivare har vi ingen ambition att kontrollera huruvida man är vaccinerad eller inte. Men vi kan konstatera att vaccination är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom. Läs mer om vilka restriktioner som gäller för ovaccinerade på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Vi har tidigare kommunicerat detta men vill återigen understryka vad som gäller för oss alla:

  • Stanna hemma vid symtom.
  • Tvätta händerna

Har du frågor eller funderingar kontakta närmaste chef eller personalchefen.

Uppdaterad: