Storsatsning

Har du ett gäng arbetskamrater som borde lära sig mer om facket och sina rättigheter på jobbet? Seko storsatsar nu på att erbjuda lättillgängliga introutbildningar för alla som ännu inte gått en facklig kurs. På seko.se kan du anmäla dina arbetskamrater till ett datum som passar dem.

Publicerad:

Erik Persson, Studieombudsman

Erik Persson är studieombudsman på Seko och håller ihop satsningen på intro-utbildningar.

– Under 2021 kommer vi att erbjuda fler tillfällen att lära sig mer om facket än på mycket länge. Introutbildningen riktar sig i första hand till den som aldrig tidigare gått en av våra utbildningar. Vi snackar om vad facket är och gör, om våra rättigheter på jobbet och försöker svara på alla de frågor deltagarna själva har.

På grund av Corona körs alla Sekos utbildningar tillsvidare på distans, via video. Funkar det verkligen?

– Det funkar faktiskt mycket bättre än vi trodde. Det handlar inte om att sitta vid en skärm och lyssna på någon som pratar en hel dag. Vi bryter av med filmer, ljudklipp och kan faktiskt köra även grupparbeten via Microsoft Teams. Våra handledare, som själva är förtroendevalda i Seko, har blivit grymt duktiga på att köra den här utbildningen.

Det borde kunna bli smidigare för en del att vara med också?

– Ja, tidigare var det besvärligt för den som bodde långt från närmaste utbildningsställe. Nu behöver man inte ta sig längre än till sitt köksbord.

Krävs mycket datorkunskap?

– Det man behöver är en dator och gärna ett par hörlurar. Innan utbildningen får man en länk att klicka på, och så är man inne på utbildningen. Mer komplicerat än så är det faktiskt inte.

Så om jag är förtroendevald och har en eller flera på jobbet som vill gå utbildningen, hur gör jag?

– Gå in på seko.se under fliken ”Medlem” hittar du alla utbildningstillfällen listade, du kan också använda denna länk. Längst ned finns ett formulär där du kan anmäla arbetskamraterna genom att välja datum och skriva in kontaktuppgifterna. Sedan kommer ett bekräftelsemejl till varje deltagare, och så mer information när utbildningen närmare sig.

Måste man vara medlem i Seko för att få gå?

– Absolut inte! Man ska självklart jobba i någon av Sekos branscher, däremot är man väldigt välkommen även om man inte är medlem. Många icke-medlemmar som varit med har fått en verklig ögonöppnare, det brukar sluta med att de blir medlemmar.

Kan även förtroendevalda gå utbildningen?

– Nej, för våra förtroendevalda har vi andra utbildningar. Du hittar dem i vår studiekatalog för 2021 som precis lagts ut på seko.se. De förtroendevaldas uppgift här är att anmäla in så många som möjligt av sina arbetskamrater!

Här anmäler du dina arbetskamrater till utbildningen

För att anmäla en eller flera av dina arbetskamrater till Sekos introutbildning, klicka på länken nedan.

Där hittar du också praktisk information om bland annat studie-stipendiet.

Till anmälningssidan

Uppdaterad:
Sidansvarig: Organisationsenheten