Medlemsbrev maj

Hej medlemmar här kommer lite kortfattad information innan sommarsemestrarna börjar.

Publicerad:

Seko har uttryckt stark oro inför denna sommarperiod, mer än vid andra somrar då vi dels har LVU i stabläge på grund av de rymmningar och avvikningar som skett och att många institutioner inte klarat av att rekrytera tillräckligt med sommarvikarier för att täcka behovet. Arbetsgivaren ville att vi skulle teckna ett avtak om uttökat övertidsavtag under sommarperioden (så som vi hade under Covid) detta har dock Seko sagt nej till. I morgon har arbetgivaren kallat till förhandling om avtal med förskjuten semester. Vi återkommer med information om det blir ett avtal eller ej.

Äntligen äntligen äntligen! Seko drev kampanjen "Aldrig Ensam" med rapporter, samarbete med politiken, flera sittningar med arbetsgivaren och många medlemsmöten. Seko har hela tiden ansett att vi behöver bli fler i behandlarkollektivet för att få en tryggare arbetsmiljö och för att kunna ge vård- och behandling med kvalitet till våra ungdomar och klienter. Arbetsgivaren har nu skickat en hemställan om ökade resurser och kompetenshöjande insatser för säkerhetshöjande åtgärder. 

Seko vill att vi ska kunna använda våra verktyg med säkerhet- och riskbedömingar så som det är tänkt, att trygga och säkra arbetsmiljön och vårdmiljön. Idag är det tydligt att dessa verktyg inte används på rätt sätt och man utgår ofta efter vad man har för bemanning att tillgå snarare än säkerhetbedömningarna och sänker dessa för att kunna klara av verksamheten. Nu vill man istället bemanna verksamheten i enlighet med gjorda säkerhetsbedömingar. SiS ansöker om 37 mnkr under 2023 och 104 mnkr under perioden 2025-2026, totalt 141 mkr. Mer om detta kan ni läsa om på SiS intranät.

Under sommaren finns det alltid någon från klubbstyrelsen som är i tjänst och har beredskap, håll även kontakt med era lokala fackliga ombud och förhandlare för att få stöd och hjälp under sommarperioden.

Uppdaterad: