Medlemsinformation vecka 36

Connected Fleet- Seko och PostNord överens om hantering av fordonsdata och GPS position

Publicerad:

I juni informerade vi att arbetsgivaren fattat beslut om att utdelnings- och skåpbilar ska utrustas med dosor som kan avläsa olika typer av datavärden. Vi informerade då att parterna efter sommaren skulle diskutera hur insamlade uppgifterna ska hanteras gentemot anställda och på lokala arbetsplatser, detta är nu gjort. Connected Fleet innebär att fordon kopplas upp med hjälp av hårdvara som fångar fordonsdata och GPS position. Det övergripande syftet med uppkopplingen är att minska drivmedelsförbrukning, öka fordonsutnyttjandet, öka trafiksäkerheten, förbättra planering av service samt att skapa förutsättningar för att mer proaktivt kunna åtgärda fel på fordon.

- För Seko Posten är det viktigt att syftet med en GPS-funktion är tydligt, vem som ska ha tillgång till uppgifterna och på vilket sätt dessa ska användas. Vi tycker att det nu är tydligt i vår överenskommelse att den nya tekniken exempelvis inte ska användas som ett verktyg för att övervaka enskilda individer, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse.


Fackliga organisationer och PostNord är överens om följande syfte och hantering av uppgifter:

  •  Uppgifter om fordonsdata och GPS position ska inte användas som övervakning av arbetstagare på individuell nivå.
  •  I Connected Fleet finns det inte någon koppling mellan förare och bil. Data som genereras ska inte heller samköras med data från andra system.
  •  Den centrala enheten Fleet, fordonsansvarig och chefer inom Produktion har tillgång till fordonsdata.
  •  Insamlad fordonsdata kan anslås på arbetsplats men det ska då ske som en total sammanställning för hela arbetsplatsen eller på ett sådant sätt att enskilt fordon inte kan identifieras.
  •  Om det anses nödvändigt, kan ett personligt coachingsamtal hållas med enskild förare. Syftet med ett sådant samtal är att hjälpa föraren hur han/hon kan förbättra sin körstil (dokumenteras ej).
  •  Vid införande av ny eller uppdaterad hantering av fordonsdata och GPS funktion, eller förändring av syfte med användning av systemet ska detta hanteras i samverkansgruppen för PostNord Sverige i god tid före eventuell förändringen träder i kraft.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten