Medlemsinfo vecka 24

Regler om sommarsemester

Publicerad:

Regler om sommarsemester

Sommarsemester ska meddelas eller anslås senast 1 april, så alla vet vilka veckor man är ledig. Du har rätt att spara de dagar som överstiger 20 varje år men får inte ha fler än 25 sparade semesterdagar.

Den som jobbar färre än fem dagar i veckan får en semesterkoefficient som beräknas 5/genomsnittligt antal arbetsdagar per vecka. Detta för att alla ska ha rätt till lika lång semesterledighet.

Ledighet med semesterdag innebär ledighet hela kalenderdygnet. Den som jobbar natt kan komma överens med sin chef om att ledighet enstaka pass motsvarar en semesterdag

För sommarsemester gäller att du har rätt till minst fyra sammanhängande veckor av semesterledighet under perioden 1 juni till 31 augusti. Ibland har chefen svårt att få ihop sommarplaneringen och det kan hända att man blir erbjuden en summa pengar för att avstå från denna rättighet.

Godkänd semester ska inte brytas, det finns därför inget i avtalet som reglerar extra ersättning om man frivilligt accepterar att planerad semester bryts eller ändras. Det händer att lokal sommarplanering spricker exempelvis på grund av sjukdom. Ibland väljer arbetsgivaren att ställa frågan till de anställda om de kan tänka sig flytta, alternativt bryta, sin planerade semester. Det är alltid bra att känna till sina rättigheter i anställningen och i det här fallet har arbetsgivaren ingen rätt att ensidigt bryta eller ändra redan beviljad semester.

-          Seko Posten gör ingen värdering i vad din semester på sommaren är värd, därför är det heller inte reglerat vad du får för ersättning om du säljer din sommarsemester, säger Siv Andersson ledamot i Seko Posten styrelse.
Skulle någon anställd trots allt gå med på att sälja, flytta eller bryta sin semester är det därför helt och hållet upp till varje enskild person att komma överens med arbetsgivaren om eventuell ersättning, avslutar Siv.

Semestertips
Personalstiftelsen PostNordPlus har aktiviteter och rabatter för anställda i PostNord, kolla på postnordplus.com.
Som medlem i Seko har du rabatter på bl a resor och hotell via lomervarde.se/seko.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: