Medlemsinformation vecka 49

Avtalsförhandlingarna fortsätter

Publicerad:

I veckan har Seko träffat arbetsgivaren i de lokala avtalsförhandlingarna mot PostNord. Torsdag och fredag denna vecka har Sekos förhandlingsdelegation för Bransch Kommunikation träffats i och med att Sekos förhandlingar mot
arbetsgivareorganisationen Almega nu dragit igång. I förhandlingarna mot Almega ska parterna bland annat reglera avtalslängd och löneökningar. Precis som övriga på svensk arbetsmarknad utgår man i dessa förhandlingar från industrins normerande avtalsuppgörelse, det så kallade ”märket”. Nya förhandlingsdagar är inbokade nästa vecka. Vårt nuvarande avtal gäller till och med den 31 december.

 

Att hålla koll på inför julen

Seko Posten får en del frågor om vad som gäller inför julen. Vi passar därför på att svara på de vanligaste frågorna.

Jag ska jobba längre dagar än normalt veckan före jul, får man flytta tid hur som helst i schemat?
Nej, man får inte flytta tid hur som helst. Tid får inte flyttas mellan kvartalen men det är ok att flytta tid mellan veckor/ månader i samma kvartal. Det finns dessutom en begränsning på 50 timmar som man högst får schemaläggas varje vecka.

Jag har sökt föräldraledigt i julveckan. Kommer jag att få betalt från PostNord de röda dagarna eller måste jag söka föräldrapenning?
PostNord gör avdrag även för de röda dagarna som ligger i anslutning till din
föräldraledighet. Du måste därför ansöka om föräldrapenning även för de röda
dagarna. Är du osäker på hur avdraget blir, pratat med din chef och begär sen ersättning från försäkringskassan.

Jag lämnade in min ansökan om jul-semester tidigt i år och har aldrig tidigare varit ledig över jul. Kan jag räkna med att den är beviljad om jag inte får något svar?
Nej, det finns inget centralt avtal som reglerar detta så man kan inte räkna med att få ledigt om ansökan inte är skriftligt beviljad. På många arbetsplatser har man lokala överenskommelser hur man hanterar semesteransökningar. Bra chefer ger besked i god tid! Ställ frågan till din chef eller ta hjälp av ditt lokala ombud.

 

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till        a-kassan tillkommer
Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt. Följ oss gärna på facebook. Där får du löpande information från Seko Posten.

Seko Posten
E-post: sekoposten@postnord.com
Hemsida: www.seko.se/posten

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: