Medlemsinformation vecka 40

Förhandlingar om arbetsrätt kraschade i natt

Publicerad:

LO, där Seko ingår, har sedan en tid tillbaka förhandlat med Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning, de så kallade LAS-förhandlingarna. Förhandlingarna har försvårats med anledning av Januariavtalet där regeringen, Centern och Liberalerna hotat med lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter själva kan nå enförhandlingsuppgörelse som bland annat ska innehålla förändringar i LAS, Lagen om anställningsskydd. Den utredning som ligger på bordet som ett lagförslag om parterna inte kommer överens innehåller förändringar till arbetsgivarnas fördel.

- Seko är som facklig organisation i princip alltid villiga att förhandla,
kompromissa och hitta lösningar. Men att förhandla med kniven mot strupen,
med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar trisslotten, kan aldrig bli
lyckad. Det är tyvärr detta vi nu ser effekten av där vår motpart, Svenskt
Näringsliv, har kunnat ställa krav som de vet att vi aldrig kan godkänna. De har ju redan en utredning som kan bli lag om förhandlingarna misslyckas, säger Valle Karlsson, förbundsordförande, Seko.

- Seko tänker inte medverka till att våra medlemmars trygghet äventyras för att
förhindra en lagstiftning som aldrig borde ha initierats. Det är politiken som satt
oss i denna situation, då får dom också ta ansvar för att hantera frågan. Vi
kommer göra allt vi kan för att se till att januaripartierna inte lägger fram förslag till riksdagen som försämrar tryggheten för våra medlemmar, avslutar Valle.

Lokala avtalsförhandlingar har startat
Vårt nuvarande avtal går ut den 31/12. Branschförhandlingarna, där vi bland annat förhandlar lönenivå, har inte startat än då yrkanden utbytes först i oktober. Däremot har Seko Posten nyligen startat upp de lokala avtals-förhandlingarna mot PostNord.

- Seko Postens yrkande bygger på de synpunkter vi samlat in från medlemsmöten samt utfallet från avtalsenkäten. Det handlar bland annat om förbättringar i regler för schemaläggning, arbetstid, 80-90-100 samt möjlighet till semesterväxling, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse.

Delta i dialogen under medlemsveckan
Följ oss gärna på facebook. Förutom att publicera löpande information besvarar vi gärna dina frågor där eller via mejl, se adress nedan. 

Seko Posten
E-post: sekoposten@postnord.com

Hemsida: www.seko.se/posten

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: