Medlemsinformation vecka 38

Tvister för brott mot kollektivavtal

Publicerad:

Seko Posten avslutade i förra veckan flera tvister mot PostNord om bland annat brott mot kollektivavtalet avseende över- och mertidsreglerna och arbets-passets längd samt brott mot kollektivavtal om bemanning.

Tvisteförhandlingar påkallades då arbetsgivaren brutit mot något av våra avtal. I de flesta fall löser man detta lokalt men det händer att man efter lokal överläggning inte kommer överens och det leder då till en tvist som Seko Posten hanterar centralt mot PostNord.

På flera arbetsplatser hade våra medlemmar gått över taket för övertid och mertid per år samt antalet timmar man får arbeta övertid per månad.

Taket, det vill säga hur många timmar man får arbeta, är för närvarande 160 timmar mertid respektive 210 timmar övertid under ett år. Om man arbetar både mertid och övertid får man totalt jobba 265 timmar. Vad det gäller övertid per månad är begränsningen 50 timmar.

Vi hade även en tvist där man lokalt i samband med en arbetsplatsträff hade schemalagt flera Seko-medlemmar på arbetspass om 7 h och 30 minuter utan rast.

Enligt vårt avtal ska rasterna förläggas så att arbetstagarna inte utför arbete mer än fem timmar i följd. En rast kan planeras efter max sex timmar om det på schemat framgår att man under perioden har haft ett måltidsuppehåll.

När det gäller avtal om bemanning hade arbetsgivaren brutit mot att använda mer än 15% bemanningsföretag, timanställda och extraanställda av den totala bemanningen vilket är max vad man får använda inom ett Distributionsområde eller terminal under ett kalenderkvartal. Man hade även brutit mot total arbetstid för enskilda individer som har en extraanställning. En extraanställd får som mest arbeta 40 % av en heltid och stäms av på ett kalenderkvartal. Just anställningsformen extraanställning vänder sig i första hand till studenter och de personer som har en annan huvudsysselsättning.

Tvisteförhandlingen avslutades i enighet och innebär att arbetsgivaren kommer att betala ett sexsiffrigt skadeståndsbelopp.

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer. Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten