Medlemsinformation vecka 36

Glöm inte att ta ut din kompensationsdag för 6 juni

Publicerad:

I vårt kollektivavtal har vi reglerat att en extra ledig dag utan löneavdrag ska tilldelas de år nationaldagen den 6 juni infaller på en lördag eller söndag. 2020 är ett sådant år och vi vill därför passa på att påminna om detta. Vi får en del signaler om att det återstår för många att ta ut sin lediga dag. Förutsättningen är att man var anställd den 6 juni och att man blir överens med sin närmaste chef om förläggning av den lediga dagen.

Avtalsrörelsen
Vecka 36 startar vi formellt upp årets avtalsförhandlingar mot PostNord genom att fredagen den 4 september växla yrkanden. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 december och parterna kommer inom kort inleda förhandlingarna mot PostNord om nya villkor. Seko Posten kommer under hösten löpande informera om förhandlingarna i vår medlemsinformation.

Förbättrade arbetsförhållanden för lastbilschaufförer i hela EU
Nya EU-regler för vägtransporter ska stoppa snedvridning av konkurrensen inom åkeribranschen och samtidigt ge bättre arbetsvillkor för lastbilschaufförer som kör utomlands. I början på juli fattade EU parlamentet beslut om det så kallade mobilitetspaketet som handlar om bättre tillämpning av cabotageregler (tillfälliga inrikestransporter utförd av åkare från annat land), utstationering av förare samt kör och vilotider.

- Ett stort problem inom branschen är att chaufförer, främst från Östeuropa många gånger tvingas arbeta under vidriga förhållanden med låga löner och långa perioder när man är borta från hem och familj. Detta gör att konkurrensen blir snedvriden och att seriösa åkeriföretag slås ut. Att EU nu tagit tag i denna fråga är glädjande säger Sandra Svensk, ledamot av Seko Postens styrelse.

- Mobilitetspaketet kommer inte lösa alla problem i branschen men är ett stort
steg i rätt riktning för att skapa ordning och reda och bättre anställningsvillkor
inom transportnäringen inom EU, avslutar Sandra.

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer.
Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten