Medlemsinformation vecka 50

Året som gått

Publicerad:

Det börjar bli dags att vi lägger 2018 bakom oss. Just nu är PostNord inne i den mest intensiva perioden på hela året, julklappar och julkort ska sorteras och levereras till svenska folket. Seko Posten vill i årets sista medlemsinformation, i några utvalda punkter, sammanfatta året som gått. Sammantaget har det under 2018 fattats viktiga beslut, ofta har Seko varit starkt drivande för att få dessa till stånd.

Medlemsinformation vecka 4:Förändringar i PostNords ledning.
Efter några turbulenta år valde PostNord Sveriges VD Anders Holm att lämna uppdraget och ersattes av Annemarie Gardshol. Seko Posten kommenterade: "Att skapa framtidstro och delaktighet hos alla anställda ser vi som en avgörande fråga framöver, här har utvecklingen gått i fel riktning de senaste åren. Tyvärr gäller detsamma även för kvaliteten i vår leverans till kunderna. Även om media många gånger överdriver och beskriver PostNords verksamhet utifrån minimal kunskap, finns det också verkliga problem som måste åtgärdas. Ska PostNord ha en chans att klara digitaliseringen och konkurrensen från andra företag, måste personalfrågor och kvalitet lyftas högst upp på dagordningen."

Medlemsinformation vecka 20: Ny postlag gav bättre förutsättningar.
I januari började en ny postlag gälla. PostNord fick möjlighet att höja portot och övernattbefordran ändrades till tvådagarsbefordran. Förändringarna innebar att PostNord kunde genomföra stora kostnadsbesparingar utan att behöva minska bemanningen. I vissa fall ledde övergången till tvådagarsbefodran till bättre anställningar, så här kommenterade exempelvis Åke Larsson, Sekos ordförande på brevterminalen i Sundsvall: "För oss i Sundsvall har den nya postlagen skapat bättre förutsättningar, att många av våra medlemmar nu erbjuds heltidsanställningar ser vi som en stor framgång."

Medlemsinformation vecka 22: PostNord svängde i frågan om fordonsinvesteringar.
Genom kraftigt ökade investeringar i nya fordon stoppades den kritiserade outsourcingen inom distribution. Seko Posten kommenterade: "Beslutet är välkommet, en framgång både för våra medlemmar och för Seko Posten som facklig organisation. Vi har varit starkt kritiska en lång tid till arbetsgivarens fordonsväxling (ett finare ord för outsourcing) och det är väldigt positivt att vi nu får gehör för vår linje. PostNord skickar med denna kursändring en tydlig signal att det verkligen finns en framtid för yrkesgruppen chaufförer i företaget".

Medlemsinformation vecka 24: Skattefinansierat tillskott till PostNord klart.
Den danska delen av PostNord hade i flera år gått med förlust och efter en stor oenighet mellan den danska och svenska staten enades ägarna till slut om ett tillskott på 2,2 miljarder till PostNord för att lösa den problematiska situationen i Danmark. Efter en rejäl långbänk kom även det nödvändiga godkännandet från EU-kommissionen. Seko Posten kommenterade: "Seko Postens uppfattning har hela tiden varit att finansieringsstöd från ägarna varit helt nödvändigt för att inte utsätta hela bolaget, och därmed även den svenska verksamheten, för alltför stora risker, Vi har fattat en del tuffa beslut under det senaste året, men vi vet att vårt agerande varit helt avgörande för att tillskottet skulle bli möjligt. Det har varit en lång resa, därför känns det väldigt skönt att besluten nu äntligen är fattade."

Seko Posten vill härmed önska alla medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År!

Medlemsinformationen tar nu paus och återkommer vecka 3, 2018.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten