Medlemsinformation vecka 48

Stort intresse för 80-90-100

Publicerad:

Den 1 oktober blev Seko överens med PostNord om förbättringar i kollektivavtalet 80-90-100. Förbättringarna innebär att personer med ÖB-rätt, dvs. möjlighet att gå i pension vid 60 år, behåller denna rätt vid inträde i 80-90-100. Man är dock förpliktigad att arbeta minst två år från det datum inträdet i 80-90-100 sker. För den som väljer att anta 80-90-100 före 60 års ålder är det möjligt att lämna enligt övergångsreglerna PA-91 först vid 62 års ålder.

Sedan de nya reglerna trädde i kraft har intresset för 80-90-100 varit väldigt stort.

- Att antalet ansökningar ökat kraftigt sedan den 1 oktober är ett kvitto på att kollektivavtalet är uppskattat, vilket naturligtvis är glädjande. Sekos ambition med att förhandla fram 80-90-100 var att erbjuda en frivillig möjlighet att gå ner i arbetstid under de sista åren för de som inte har möjlighet att gå i pension vid 60 år, men också att ge möjlighet för medlemmar med ÖB-rätt att arbeta längre då ersättningen för den som går i pension vid 60 år är relativt låg, säger Siv Andersson, ledamot Seko Postens styrelse.

Kort sammanfattning av 80-90-100:

  • Du kan frivilligt välja att arbeta 80 procent, få 90 procent betalt och 100 procent avsättning till tjänstepensionen.
  • För att kunna anta erbjudande ska du arbeta inom produktion, ha fyllt 58 år samt ha minst 20 år sammanhängande anställning i PostNord.
  • 80 procent beräknas utifrån ditt arbetstidsmått. Är din veckoarbetstid exempelvis 38 timmar/vecka motsvarar 80 procent en ny genomsnittlig veckoarbetstid på 30 timmar och 24 minuter.

 

Information med anledning av dubbla medlemsavgifter

Ungefär 2 300 Seko-medlemmar som betalar sin avgift med löneavdrag har denna månad debiterats dubbla medlemsavgifter, ett antal av dessa är PostNord-anställda. Du som råkat ut för detta kan välja mellan två sätt att hantera den dubbla avgiften.

1. Tillgodo Det innebär att du har en medlemsavgift innestående och att ingen avgift kommer att dras på decemberlönen. Du behöver inte göra någonting, detta sker automatiskt.

2. Återbetalning Om du vill att avgiften för nästa månad ska återbetalas måste du meddela detta till Seko på medlem@seko.se så snart som möjligt, dock senast 7 december. I mailet behövs uppgift om namn och medlemsnummer, alternativt personnummer. Skriv "Återbetalning" i ämnesraden.

Är du inte kund i Swedbank så kommer pengarna att skickas med en utbetalningsavi. Vill du inte ha avgiften utbetalad på avi från Swedbank så måste du anmäla till vilket konto du vill ha återbetalningen. Detta görs på: https://cap3025.itella.se/SwedbankKontoreg/ Klickbar länk finns på seko.se under rubriken "Ytterligare information med anledning av dubbla medlemsavgifter".

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten