Medlemsinformation vecka 46

Brott mot lag och avtal gav tillsvidareanställningar och skadestånd

Publicerad:

Under våren blev Seko Posten kontaktade av en nybliven medlem som hade en mängd frågor angående regelverken för bland annat arbetstid och lön. Utifrån medlemmens frågor började vi ana oråd, förstod att allt inte stod rätt till på arbetsplatsen ifråga. Vår medlem var då, liksom flertalet kollegor, visstidsanställd och timavlönad. Vi såg snabbt till att värva kollegorna till Seko och utifrån träffar med dem började vi nysta upp förhållandena på en arbetsplats som visade sig ha mycket oordning och oreda. Över tid hade arbetsgivaren lokalt begått brott mot både lag och kollektivavtal.

– Fyra av våra medlemmar hade gått över den lagstadgade gränsen för hur länge man får vara visstidsanställd, berättar Daniel Hansen från Seko Postens styrelse. Dessutom hade de arbetat långt mer än de timmar de var anställda på och vad som ens är tillåtet, inte heller hade de fått rätt betalt.

I förhandlingar med arbetsgivaren har Seko Posten nu sett till att dessa medlemmar fått tillsvidareanställning samt gått från timavlöning till månadslön. Utöver det har de även fått betalt för all den övertid de arbetat under de senaste åren, vilket genererat fem- respektive sexsiffriga belopp till medlemmarna. Ett sexsiffrigt skadestånd kommer dessutom att betalas ut till Seko Posten för brott mot lag och avtal.

– Att hålla koll på att lagar och avtal följs är fackligt grundarbete, säger Daniel. Det som hänt på denna arbetsplats visar hur viktigt det är att vara medlem i Seko, det är förutsättningen för att vi ska kunna agera. Det visar dessutom att det lönar sig för arbetsgivaren att ha ordning och reda, avslutar Daniel.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten