Medlemsinformation vecka 44

Brott mot mer- och övertids regler

Publicerad:

Seko Posten har i veckan slutfört en central tvisteförhandling avseende brott mot mer- och övertidsreglerna i kollektivavtalet från 2017. Avtalstvisten berörde fem terminaler, samt ytterligare en där tvisten rörde brott mot kollektivavtalet om bemanning. Förhandlingen avslutades i enighet och resulterade i att arbetsgivaren ska betala skadestånd. Dessutom finns en tydlig formulering i förhandlingsprotokollet som ger Seko rätt att löpande ta del av underlag för mer- och övertidsuttag.

– För våra fackligt förtroendevalda är det viktigt att få tillgång till mer- och övertidsuppgifterna. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna driva frågan om stabila grundbemanningar och fler heltidsanställningar. Men vi är också övertygade om att öppenheten för uttag av mer- och övertid, bidrar till att arbetsgivaren kan undvika framtida överträdelser mot kollektivavtalet, säger Daniel Hansen, ledamot i Seko Postens styrelse.

Följande gäller enligt vårt kollektivavtal:

  • Den allmänna övertiden får inte överstiga 210 timmar/kalenderår (48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad).
  • Mertidstaket är 160 timmar/kalenderår.  Allmän mertid och övertid får tas ut med sammanlagt 265 timmar per kalenderår.

– Seko Posten inser att det är en stor utmaning att exempelvis hantera den stora volymökningen på paketterminaler. Men det är ändå inte hållbart att årligen bryta mot kollektivavtalet. Det som i stället krävs är god planering med framförhållning och en stabil grundbemanning. Seko kommer inte att bevilja dispenser för högre uttag av mer- eller övertid än vad avtalet medger, avslutar Daniel.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten