Medlemsinformation vecka 40

Att tänka på vid ändringar i schema

Publicerad:

Seko Seko Posten får med jämna mellanrum frågor om vad som gäller vid ändringar i lagt schema. Vi vill därför passa på att informera om vad som gäller kring just schema enligt vårt kollektivavtal.

Här följer en kort sammanfattning:

  • Ordinarie förläggning ska fastläggas minst två veckor i förväg. Schemat ska planeras förså lång period som möjligt, dock för minst fyra veckor.
  • Arbetstiden ska stämmas av mot en avstämningsperiod. En avstämningsperiod får längst vara ett kalenderkvartal. En avstämningsperiod kan delas in i flera schemaperioder. Om den fullgjorda arbetstiden under en sådan avstämningsperiod överstiger ordinarie arbetstid utges kvalificerad övertidskompensation.
  • Vid utläggning av semester skall arbetstidsmåttet för en semesterdag motsvara arbetstidsmåttet för en normalarbetsdag.
  • Du har rätt till ett schemaändringstillägg på 175,02 kronor när ändring i den planerade arbetstiden meddelas senare än två veckor i förväg. En ändring kan innehålla flera justeringar av tiden. Man har däremot inte rätt till schemaändringstillägg om ändringen beror på händelser som inte kunnat förutses eller om ändringen sker på eget initiativ.
  • Utgångspunkten måste alltid vara att lagt schema gäller. Men om ändringar görs i ett lagt schema ska din chef lämna ut ett nytt, detta för att du ska kunna se ändringarna och hur de påverkar avstämning för perioden, säger Patrick Theodorsson, ledamot i Seko Postens styrelse.

Har du frågor om schemaläggning kan du alltid prata med ditt lokala Seko-ombud eller ta kontakt med din klubb.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten