Medlemsinformation vecka 24

Skyddsombuds agerande gav resultat

Publicerad:

På paketterminalen i Veddesta har man under en tid haft stora problem med hanteringen av paket från företaget Vida XL. Det handlar om otympliga och dåligt paketerade kollin som dessutom varit för högt lastade. Ett antal tillbud har inträffat i samband med hanteringen av dessa paket. Huvudskyddsombudet på Veddesta, Agnieszka Lipka, agerade därför och krävde att arbetsgivaren skulle åtgärda problemet, i annat fall skulle hon kalla in Arbetsmiljöverket. Efter detta tog arbetsgivaren tag i problemet och från och med denna vecka kommer godset prydligt packat i rätt lasthöjd.

– Jag vill tacka alla som hjälpt till och fattat rätt beslut eller på annat sätt bidragit till att lösa detta arbetsmiljöproblem, säger en nöjd Agnieszka. Personal och ledare på Veddesta är väldig glada att risken för skador nu är minimerad.

 

Skattefinansierat tillskott till PostNord nu helt klart

Den 20 oktober 2017 enades PostNords ägare, danska och svenska staten, om ett skattefinansierat tillskott på 2,2 miljarder till koncernen. Beslutet var villkorat med ett godkännande av EU-kommissionen, ett beslut som av olika skäl dragit ut på tiden. Pengarna ska användas för att finansiera den nya produktionsmodellen, som på sikt ska göra den danska verksamheten lönsam.

EU-kommissionen har nu godkänt statsstödet från danska staten på 1 533 miljoner för att upprätthålla den samhällsomfattande posttjänsten, resterande belopp på 667 miljoner förväntas komma senare under 2018.

– Seko Postens uppfattning har hela tiden varit att finansieringsstöd från ägarna varit helt nödvändigt för att inte utsätta hela bolaget, och därmed även den svenska verksamheten, för alltför stora risker, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten. I veckan beslutade PostNords styrelse om fullt genomförande av omställningsplanen för Danmark, i och med att den största delen av det finansiella tillskottet nu blivit klart.

– Seko Posten har fattat en del tuffa beslut under det senaste året, men jag vet att vårt agerande varit helt avgörande för att tillskottet på 2,2 miljarder skulle bli möjligt. Det har varit en lång resa, därför känns det väldigt skönt att besluten nu äntligen är fattade, avslutar Johan Lindholm

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten