Medlemsinformation vecka 14

Missuppfattningar om anställningsformen extraanställning

Publicerad:

I PostNord finns sedan 2015 ett kollektivavtal om bemanning. Avtalet innehåller bl.a. en inriktning om heltidsanställningar, rätt till tillsvidareanställning efter två år som visstidsanställd, att grundbemanningen ska fastställas i lokal samverkan samt möjligheten för arbetsgivaren att använda anställningsformen extraanställd. Seko Posten får signaler om att det lokalt från arbetsgivarhåll ibland förekommer missuppfattningar om anställningsformen och vill därför informera om att följande gäller:

  • Extraanställningen riktar sig till personer som vill ha extraarbete, exempelvis studenter.
  • Extraanställningen riktar sig inte till någon som vill ha en heltidsanställning tillsvidare.
  • Parterna är överens om inriktningen att de medarbetare som haft månadslön i en tidsbegränsad anställning inte är föremål för ett erbjudande om extraanställning.
  • Max 15 procent bemanning i extraanställda, timanställda och bemanningsföretag per produktionsområde och terminal utifrån grundbemanningen som är fastställd i samverkan (procenttalet ska ses som ett tak och inte som en målsättning).
  • Ingen extraanställd får komma upp i 40 procent anställningstid under ett kalenderkvartal (procenttalet ska ses som ett tak och inte som en målsättning).

Om du är extraanställd och har frågor om din anställning uppmanar vi dig att prata med arbetsplatsens lokala Seko-ombud eller ta kontakt med lokal klubb.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten