Medlemsinformation vecka 10

Säkerställning av moms för Kinaförsändelser

Publicerad:

Ingen moms i kombination med låga fraktavgifter gjorde det tidigare extremt billigt att e-handla från Kina, samt andra länder utanför EU. Tullverket har nyligen givit direktiv till PostNord om att moms ska tas ut från första kronan för de så kallade Kinaförsändelserna. Detta har varit ett stort fokusområde för PostNord den senaste månaden, från och med den första mars är en ny organisation igång. PostNord har på kort sikt hyrt in över 250 personer för videokodning, lagerarbete samt tulladministration. Lagerarbetet är den största delen och kommer förläggas till Örebro, på Årsta handlar det om flertalet videokodare och för tulladministrationen behöver man bemanna en dygnet runt-verksamhet i Örebro och Malmö.

-  I grunden är vi positiva till de nya reglerna, då de så kallade Kinaförsändelserna tidigare varit svårhanterade och dessutom varit en ren förlustverksamhet för PostNord, säger Daniel Hansen ledamot i Seko Posten styrelse.

För att lösa detta så snabbt som möjligt har PostNord valt att anlita bemanningsföretag som i huvudsak kommer utföra arbetet som en kortsiktig lösning fram till den siste juni.

-  Seko Postens utgångspunkt har varit att arbetet i första hand ska utföras av egen personal och att man särskilt ska titta på ofrivilliga deltidare som tillfälligt skulle kunna få ett höjt anställningsåtagande. Vi har i skrivande stund delvis fått gehör för detta resonemang men endast för den del som berör lagerhanteringen i Örebro. Dock inte för videokodningen på Årsta, vilket vi är kritiska till, säger Daniel Hansen.

För att säkerställa moms kommer PostNord införa en så kallad hanteringsavgift för att kompensera den kostnadsökning en högre bemanning leder till. Företaget bedömer att hanteringsavgiften i kombination med kostnad för moms kommer leda till att kinavolymerna så småningom minskar. Under våren hoppas Seko Posten kunna föra konstruktiva diskussioner med arbetsgivaren om hur den långsiktiga verksamheten ska se ut.

-  Det är ingen hemlighet att Seko anser att vi i första hand ska bedriva produktionsarbete i egen regi. Vi vet att det finns gott om kompetens på exempelvis Årstaterminalen för att videokoda och att det finns ofrivilliga deltidare som skulle kunna erbjudas en bättre anställning. Signalen att vi även utvecklar arbeten, inte bara avvecklar, är viktig för alla i företaget, avslutar Daniel.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten