Avtal klart med Sobona för energiområdet

Seko har idag skrivit under ett nytt tvåårigt avtal med Sobona. Avtalet berör främst kommunala energibolag som är verksamma med produktion och distribution av energi och påverkar drygt 2000 medlemmar.

Publicerad:

Löneavtalet ger minst 4,1 procent att fördela i lokala förhandlingar, från april 2023, dessutom höjs samtliga lägstalöner i avtalet med 1350 kr.

Från april 2024 ger avtalet ytterligare minst 3,3 procent, dock lägst 931 kr, av lönesumman att fördela i lokala förhandlingar. Lägstalönerna höjs med samma procenttal.

– Det har varit tuffa förhandlingar, men vi har stoppat Sobonas förslag till försämringar i avtalet och vi är nöjda med utfallet. Särskilt viktiga frågor för oss har varit att jämna ut pensionsavsättningen och att få upp lägstalönerna utan övriga ska få avstå för detta, och det har vi lyckats med. En annan viktig fråga som vi drivit länge, och nu fått igenom, är att våra medlemmar ska få beredskapsersättning passet ut, säger Ulrika Nilsson, avtalssekreterare på Seko. 

Läs förhandlingsprotokollet i sin helhet.

 

Viktiga avtalspunkter i korthet:

  • En extra pensionsavsättning. Så gott som samtliga har nu en avsättning på 6,5 procent i avtalspension under avtalsperioden.
  • Lägstalönerna höjs utan att lönesumman minskas till övriga medlemmar.
  • En avtalsreglering som bättre skyddar alla anställda vid införande av kontroll- och övervakningssystem.
  • Anställda med graviditetspenning får ett bättre skydd vid arbetsbrist.
  • Vid arbete under beredskap får arbetstagaren behålla beredskapsersättningen.
  • Bättre skrivningar kring förskjuten arbetstid, möjlighet till lokala lönetillägg vid tex upplärning av nya arbetskamrater.

Avtalets giltighetstid är 1 april 2023 – 31 mars 2025.

Uppdaterad: