Arbetsmiljö

Att ha ett arbete att gå till är viktigt. Det är viktigt av många skäl – som en inkomstkälla, som ett sätt att bidra till samhällets fortlevnad men också som ett sätt att förverkliga drömmar och få användning av sina talanger. ​

SEKOs eftersträvar en trygg och säker arbetsmiljö för våra medlemmar.. Arbetsförhållanden och arbetsmiljö ska vara sådana att yrkeslivet kan kombineras med god fysisk och psykisk hälsa. Vi vill ha arbetsplatser där arbetsorganisationen är anpassas efter människors individuella förutsättningar. ​

Vad är då arbetsmiljö?
​Nationalencyklopedin förklarar ordet arbetsmiljö med:
Förhållandena på en arbetsplats.

​WHOs förklaring av ordet arbetsmiljö är kanske något mer utförligt:
Arbetsmiljö är den sammanfattande benämningen på biologiska, medicinska, fysiologiska, psykologiska, sociala och tekniska faktorer som i arbetssituationen eller i arbetsplatsens omgivning påverkar individen.

Förklaringarna ger utrymme för många tolkningar vilket gör det svårt att enkelt förklara vad arbetsmiljö är. Dessutom har alla yrkesgrupper sin definition om vad arbetsmiljö är liksom vi som individer har vår tolkning. Men det är viktigt att arbetslivet ska vara hållbart, fri från olyckor och ohälsa, och ta hänsyn till människors olika förutsättningar. ​

SEKO Stockholms arbetsmiljöverksamhet
SEKO Stockholm lägger stor vikt på att informera organisationen, framförallt förtroendevalda (huvudskyddsombud och arbetsmiljöansvarig) sådant som är av vikt inom arbetsmiljöområdet. Dessutom anordna aktiviteter, såsom seminarier inom olika arbetsmiljöteman.

Skyddsombud/Arbetsmiljöombud
Arbetsmiljölagen ger den fackliga organisationen rätt att utse skyddsombud på arbetsplatser med mer än fem anställda. Skyddsombudens roll är att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor samt verka för en tillfredsställande arbetsmiljö.

Skyddskommitté/Samverkansavtal
På en arbetsplats med mer än 50 anställda ska det finnas en skyddskommitté.

Skyddskommitténs uppgift är att vara ett samverkansorgan för arbetstagare och arbetsgivare i övergripande arbetsmiljöfrågor och ska delta i planeringen samt följa upp arbetsmiljöverksamheten. Skyddskommittén ska följa utvecklingen i frågor som rör skyddet mot ohälsa och olycksfall och verka för tillfredsställande arbetsmiljö.

​Samverkansavtal finns inom vissa branscher/arbetsplatser där parterna har reglerat hur arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att utveckla verksamheten på bästa sätt. Där har man reglerat vissa paragrafer i MBL (Lagen om medbestämmande i arbetslivet) men även tillämpliga samverkansregler i Arbetsmiljölagen och Jämställdhetslagen. Det innebär att arbetsmiljöfrågor handhas av parterna som sitter med i de samverkansformer som samverkansavtalet säger.

Regionalt skyddsombud
På arbetsplats där skyddsombud/skyddskommitté saknas kan regionalt skyddsombud utses av den lokala avdelningen. Ett regionalt skyddsombud lyder under samma bestämmelser som skyddsombudet, dvs dess uppgifter och befogenheter. ​

​Det regionala skyddsombudets uppgift tillhör bland annat:

  • ​att verka för att lokala skyddsombud utses
  • att aktivera parterna lokalt för att få igång det systematiska arbetsmiljöarbetet
  • att arbeta med arbetsmiljöfrågor på de arbetsplatser som saknar skyddsombud
  • att hjälpa till att utreda arbetsskador
  • att vara medlemmar behjälplig vid arbetsanpassning och rehabilitering
  • att stödja och hjälpa de skyddsombud som finns med bl a information och utbildning
  • att informera om avtalsförsäkringar och medlemsförsäkringar.

Har du arbetsmiljöproblem på din arbetsplats?
Allt som på något vis påverkar dig hur du mår, det kan vara fysiskt, psykiskt och/eller socialt, är arbetsmiljö. Och som arbetstagare på en arbetsplats har du ett ansvar att påtala för arbetsgivaren saker som du ser som arbetsmiljöproblem och/eller -risk. Därför bör du i första hand prata med din närmaste chef och begära åtgärder.

​Finns det skyddsombud på arbetsplatsen kan du vända dig till henne/honom för hjälp med arbetsmiljöproblemet. Saknas det skyddsombud på din arbetsplats kan du vända dig till avdelningens regionala skyddsombud.

 

Uppdaterad: