Jens Saverstam ny ordförande för UNI Europa Post & Logistik

Fotograf: Nina Hanssen, LO Norges Mediahus

Sekos Jens Saverstam ny ordförande för UNI Europa Post & Logistik

Sekos internationella sekreterare Jens Saverstam valdes idag (5 oktober) till ordförande för UNI Europas postsektion.

Publicerad:

UNI är ett globalt fack som organiserar över 20 miljoner arbetare från över 900 fackförbund runt om i världen, bland annat postanställda och anställda inom telekomsektorn, där Seko har medlemmar.

Grattis Jens! Hur känns det?
– Jag är stolt att ha fått förtroendet att vara president på Europanivå för dem omkring 2 miljoner postanställda som finns i EU.

Vad blir ditt viktigaste uppdrag som ordförande för UNI postsektionen?
– Att hitta en gemensam linje och driva den gentemot EU-kommissionen när det gäller det planerade fjärde postdirektivet. Men också, i en tid då många postförbund lever i en tid av omställning med minskade volymer av brev och trasaktioner på postkontor, finnas till hands för att ge stöd från Europeisk nivå.

Varför är det viktigt att det finns ett samarbete mellan postfacken i Europa och att ni inom UNI samarbetar med varandra?
– Att samarbeta på EU-nivå handlar i stor utsträckning om att hitta en gemensam politik och genomföranden. Ensamma lyssnar inte EU på ett enskilt postfack men tillsammans blir vi en stor grupp. Även att försöka komma överens med arbetsgivaren på EU-nivå i dessa frågor är viktigt, även om det är svårt. Står de sociala parterna enade kan vi göra kraftfullta ställningstaganden i EU-frågor. I Europa idag så befinner sig alla postfack på marknader som ser väldigt olika ut. Eftersom man kommit olika långt när det gäller liberalisering, privatisering och omställning pga av minskade transaktioner/brev, är det viktigt att ha ett utbyte och dela erfarenheter och kunna få stöd av andra postfack som är i en liknande situation.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: