Seko positiva till utredning om deltid och sms-anställningar

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Miljöpartiets språkrör, Isabella Lövin, presenterade idag direktiven till en utredning som bland annat ska titta på frågor om ofrivillig deltid och så kallade sms-anställningar. Sekos förbundsordförande är positiv.

Publicerad:

– Det är glädjande att regeringen uppmärksammar dessa frågor som kanske är arbetsmarknadens största och viktigaste de kommande åren, inte minst för att öka jämställdheten och minska klyftorna, säger Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson.

– Vi kan inom vårt organisationsområde se en utveckling där medlemmar allt oftare tvingas ned i arbetstid, ofta från heltid till deltid. Eller ännu värre från deltid till mindre deltid. Detta är en oacceptabel utveckling som måste stoppas. Heltid ska vara norm och deltid ska vara en möjlighet, fortsätter Valle Karlsson.

– Vi kan sätta stopp för många av arbetsgivarnas påhitt lokalt men det underlättar med ett politiskt tryck i frågan, säger Valle Karlsson.

– Ett annat gissel på arbetsmarknaden är de så kallade sms-anställningarna. Denna företeelse innebär att man hela tiden måste sitta på sin vakt och invänta ett erbjudande om timjobb på sms. Svarar man inte snabbt går jobbet till någon annan. Detta måste stoppas och det är därför bra att regeringen även utreder denna fråga, säger Valle Karlsson.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten