Seko: ”En budget för rättvisa, trygghet och sysselsättning”

Idag presenterade regeringen helheten i budgetförslaget. Budgeten innehåller många förslag på områden som är positiva för förbundets medlemmar och för samhället i stort. 40 miljarder kronor satsas på samhällsbygget.

Publicerad:

-Det är glädjande att regeringen nu väljer att investera för att bygga ett samhälle med fokus på rättvisa, trygghet och sysselsättning, säger Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson.

Regeringen väljer nu också att återinföra skattereduktion för fackavgiften, något som den borgerliga regeringen avskaffade 2007. Förslaget innebär att en fackföreningsmedlem får skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda medlemsavgift som betalats under året.

- En glädjande nyhet som gör det billigare att vara medlem i facket. Den svenska modellen bygger på att två jämbördiga parter kan ta ansvar för lönebildningen och andra villkor på arbetsmarknaden. Idag har arbetsgivarna möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift. Förslaget är en facklig seger som kan leda till att fler har råd att vara medlem i ett fackförbund, säger Valle Karlsson.

Skillnaden i beskattning mellan pensionärer och arbetstagare avvecklas successivt. Vidare väljer regeringen att satsa på specifika medlemsgrupper i Seko. Polisen, SiS och Kriminalvården får ökade anslag. När det gäller Polisen får myndigheten mer än vad man begärt och är den största satsningen under 2000-talet.

-Detta är efterlängtade pengar som stärker alla kedjor i rättssamhället och som på sikt kommer förbättra arbetsmiljön för våra medlemmar på dessa områden, säger Valle Karlsson.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten