Sänkt utbildningskrav ingen katastrof för SiS

Seko anser att det är rätt av SiS att tillfälligt ta bort kravet på eftergymnasial utbildning för behandlingsassistenter.
– Personlig lämplighet är viktigare än utbildning, säger Mikael Bergkvist, vice ordförande för Seko SiS.

Publicerad:

För att råda bot på den skriande personalbristen har Statens institutionsstyrelse, SiS beslutat att tillfälligt ta bort kravet på eftergymnasial utbildning för behandlingsassistenter.

– Vi har inget att invända mot det beslutet. Visserligen vill gärna höja utbildningsnivån, men det finns andra parametrar som är viktigare, säger Mikael Bergkvist, vice ordförande för Sekos SiS.

Redan i dag är andelen behandlingsassistenter utan eftergymnasial utbildning stor.

– Vi har en stor andel vikarier som gått flera år utan utbildning. Många av dessa gör ett jättebra jobb, säger Mikael Bergkvist.

Seko har under en lång tid pekat på den katastrofala arbetsmiljön inom SiS. Enligt Mikael Bergkvist är det den, och inte den ökande andelen ensamkommande flyktingbarn, som är orsaken till myndighetens personalbrist.

– Enligt en medlemsundersökning som vi gjorde förra året är arbetsmiljön ytterst påfrestande. Den, tillsammans med den låga lönen, gör att SiS har svårt att rekrytera personal, säger Mikael Bergvist.

Ladda ner Sekos medlemsundersökning

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: