Jannes krönika augusti

Nu tar vi nya tag inför hösten och vi har några viktiga utmaningar framför oss.

Publicerad:

Mycket på gång i vårt förbund

Nu tar vi nya tag inför hösten och vi har några viktiga utmaningar framför oss. Strax före sommaren kom vi överens om ett nytt avtal för bransch Kommunikation, på post- och flygområdet. Det blev en bra uppgörelse där vi lyckades förhandla fram både ett krontal och en procentsats i avtalet, vilket är viktigt, inte minst för de lägst avlönade. Några avtalsområden återstår, bland annat det statliga området. Sedan dröjer det inte länge förrän vi är igång med förhandlingar igen, eftersom avtalen är ettåriga.

Seko kommer under hösten att lansera en bättre och mer lättnavigerad hemsida. En annan viktig satsning är att stärka medlemsrekryteringen. Många medlemmar gör ett starkare fack, en förutsättning för att vara en stark motpart mot de krafter som vill sänka lönerna och försämra villkoren. Ett bra exempel på hur vi påverkar är att staten via Trafikverket ska ta större kontroll över järnvägsunderhållet, och utföra pilotprojekt i egen regi för att jämföra med upphandlat underhåll. Seko har tidigare lanserat ett liknande förslag. Ett annat bra exempel är att vi ligger i topp bland fackförbunden när det gäller att få ut skadestånd till medlemmar efter att de har fått rättshjälp.

Vi värnar också om våra medlemmars trygghet. Vi har ett mycket förmånligt "försäkringspaket", och som förra året kompletterades med en juristförsäkring från Help, där alla som har försäkringen kan få juridisk hjälp. Försäkringen är mycket populär bland medlemmarna. Den kostar inte mer än 35 kronor i månaden. Det tar många år innan den summan når upp till vad en jurist på stan kostar – per timme. Så ta en extra titt på vilka förmåner du har som medlem och berätta gärna om dem för dina kollegor som ännu inte är med i vårt fack.

Krönikan finns även att läsa på Sekotidningens hemsida.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten