Nytt avgiftssystem och verksamhetsplan klubbat på kongressens första dag

Kongressen röstade ja till avgiftsutredningens förslag till nytt avgiftssystem. Det innebär bland annat att antalet avgiftsklasser ökar från 7 till 15, att den högsta avgiftsklassen höjs från 26 000 till 47 000 kronor samt att förändringen görs i tre steg med start 2022.

Publicerad:

Bakgrunden till avgiftsutredningen är att dagens system varit oförändrat i många år. Löneutvecklingen har gjort att en mycket stor del av förbundets medlemmar ligger över den sista avgiftstegen. Det har i sin tur inneburit att de som tjänar lite procentuellt sett betalar mer än de som tjänar mycket.

Så här motiverar avgiftsutredningen förändringen: ”Det finns naturligtvis risker med att förändra systemet, men om vi inte gör någonting kommer ojämlikheten att fördjupas och cementeras, och de som har låga inkomster kommer i ännu högre grad än idag att betala procentuellt betydligt mycket mer än de som har högre löner.”

Även verksamhetsplanen för Seko 2021-2015 beslutades på kongressen, dock med ett tiotal mindre justeringar som kommer att arbetas in i en ny version av verksamhetsplanen. Verksamhetsplanens nio huvudområden ligger dock fast och hela (den ännu inte uppdaterade) verksamhetsplanen finns att läsa/ladda ner på sidan kongressmaterial.

Uppdaterad: