Medlemsinformation vecka 18

Demonstrera med Seko 1 maj - Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige!

Publicerad:

Demonstrera med Seko 1 maj - Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige

På onsdag är det 1 maj och Seko kommer på ett stort antal orter att delta i demonstrationerna och bära upp egna banderoller. 1 maj är arbetarrörelsens dag och sällan har väl behovet av en stark arbetarrörelse varit så stort som idag. Ta chansen att komma med och demonstrera!

Den 1 maj demonstrerar vi för att svensk infrastruktur ska byggas stark igen. På område efter område kan vi nu se konsekvenserna av decennier av privatiseringar och avregleringar. Inte minst gäller det branscher där Sekos medlemmar är de som utför arbetet – som järnvägssektorn, energibranschen, vägbranschen, tele- och postområdet. Marknadsexperimenten har nått vägs ände. Det är dags att samhället återtar kontrollen över svensk infrastruktur och genomför en fullständigt nödvändig upprustning.

Den 1 maj demonstrerar vi för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Kollektivavtalen är hjärtat i vår fackliga verksamhet, det är genom dem vi säkrar bra villkor och löner för våra medlemmar och på hela den svenska arbetsmarknaden. Vare sig hotet mot denna svenska modell kommer från Tesla eller från ett klåfingrigt EU kommer vi inte att vika en tum – svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.

Läs mer om hur du kan delta på din ort på LOs hemsida. Demonstrera med Seko 1 maj!

Studieledighet

Sista ansökningsdag inför högskolornas hösttermin har varit och Seko Posten får en hel del frågor kring just studieledighet. För att ha rätt till tjänstledighet på grund av studier ska du ha varit anställd hos PostNord de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

Sök studieledigt så snart du vet att du vill studera, vänta inte tills du fått ett antagningsbesked från den utbildning som du sökt. Arbetsgivaren får inte neka dig att vara ledig för studier men de har enligt lagen rätt att skjuta upp din ledighet i max sex månader, räknat från det datum då ansökan lämnas in. Det är därför bra att ge chefen god tid att förbereda din ledighet.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: