Medlemsinformation vecka 45

Läget i avtalsrörelsen

Publicerad:

I förra veckans medlemsinformation passade vi på att ge en uppdatering om vad som händer i årets avtalsrörelse. Sedan förra veckan har det hänt en del saker som kommer påverka våra fortsatta förhandlingar. Industrins parter har nu tecknat det första avtalet och deras uppgörelse kommer bli normerande för den övriga arbetsmarknaden. Industrins avtal innehåller ett avtalsvärde på 5,4 procent under 29 månader. Avtalet ger en nivåhöjning på 3 procent från den 1 november 2020 och 2,4 procent från den 1 april 2022 och bygger på att avtalet i våras förlängdes med sju månader. Förutom löneökningar innehåller avtalet även extra avsättningar till tjänstepension samt en låglönesatsning som innebär att löner under 26 100 kr genererar mer pengar till den gemensamma lönepotten.

- Om man tittar på industrins märke och hur det påverkar våra kommande
kollektivavtalsförhandlingar så finns det både positiva och negativa saker i
uppgörelsen. Det positiva är att det finns med en låglönesatsning. Klart negativt är att man inte lyckades nå en överenskommelse om retroaktivitet av lön som vi vet är en viktig fråga även för många av Seko Postens medlemmar, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten.

I veckan har Handelsanställdas förbund varslat om konflikt då arbetsgivarna inte vill acceptera den låglönesatsning som nu är en del av ”märket”. Låglönesatsningen blir en viktig fråga även i Sekos kommande förhandlingar på vårt avtalsområde.

- Låglönesatsningen innebär att det finns en så kallad brytpunkt, i det här fallet
26 100 kr. Det betyder att löner under 26 100 genererar ett krontal till den
gemensamma lönepotten istället för procent. Om löneökningarna endast
fastställs i procent innebär det en lägre insamling till potten ju lägre lönerna
inom avtalsområdet är, fortsätter Johan.

- Seko, precis som övriga LO-förbund, stöttar Handels helhjärtat i deras kamp för rättvisa löner, avslutar Johan.


Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till          a-kassan tillkommer
Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt. Följ oss gärna på facebook. Där får du löpande information från Seko Posten. 

Seko Posten
E-post: sekoposten@postnord.com
Hemsida: www.seko.se/posten

 

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten