Medlemsinformation vecka 43

Fackligt agerande gav pengar till medlemmar

Publicerad:

Den senaste tiden har Seko lokalt drivit flera fall där arbetsgivaren delat ut scheman senare än vad vårt kollektivavtal medger. Tack vare att medlemmar hört av sig till det lokala facket har vi kunnat säkerställa att berörda medlemmar blivit ekonomiskt kompenserade.

När de lokala ombuden fått kännedom om att ett flertal medlemmar inte fått ut sitt schema i rätt tid har de direkt tagit kontakt med den lokala chefen. Överläggningen har resulterat i att arbetsgivaren betalat ut ett skadestånd för brott mot kollektivavtalet som gått direkt till de berörda medlemmarna.

- Detta är exempel på bra fackligt agerande från lokala seko-ombud. Om vi skall upprätthålla respekten för ingångna avtal och säkerställa att de följs måste vi agera när så inte sker och vår ambition är alltid att lösa problemen där de uppstått, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse.

- Det är också viktigt att man som medlem hör av sig till facket om man misstänker att avtal inte följs, avslutar Patrick.

Följande gäller enligt vårt kollektivavtal § 6b mom. 1:

"Arbetstidens förläggning ska framgå av schema eller på annat sätt. Ordinarie förläggning ska fastläggas minst två veckor i förväg. Schemat ska planeras för så lång period som möjligt, dock för minst fyra veckor. Arbetstiden ska stämmas av mot en avstämningsperiod. En avstämningsperiod får längst vara ett kalenderkvartal. En avstämningsperiod kan delas in i flera schemaperioder."

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten