Medlemsinformation vecka 11

Seko Posten stoppade hyvlingen i Umeå

Publicerad:

Onsdagen den 31 januari fattade arbetsgivaren beslut om att på brevterminalen i Umeå lösa en övertalighet genom att "hyvla" 33 tillsvidareanställda. Enligt arbetsgivarens beslut skulle dessa 33 gå från 100 procent anställningsomfattning till 80 procent, heltid skulle bli deltid.  Seko Posten tog kraftigt avstånd från beslutet. Vi menade att arbetsgivaren inte ansträngt sig tillräckligt för att behålla så många heltidstjänster som möjligt och påkallade därför en central förhandling.
Förhandlingen pågick vid ett antal tillfällen under tre veckor och tisdagen den 14 mars avslutades förhandlingen i enighet. Resultatet blev att arbetsgivaren backade från sitt tidigare beslut om hyvling.

Samtliga 33 personer som riskerade att få sin anställning hyvlad till 80 procent har under förhandlingens gång fått möjlighet att välja om man föredrog att ha kvar sin anställning på 100 procent, vilket skulle innebära sämre arbetstidsförläggning, eller jobba 80 procent med bättre arbetstidsförläggning. Med dessa förutsättningar valde 20 personer heltid och 13 personer föredrog 80 procent.

Den centrala förhandlingen resulterade i att samtliga som önskat heltid kommer att få det.Dessutom har arbetsgivaren noggrant undersökt omplaceringsmöjligheterna och fem av de yngsta personerna kommer att omplaceras till distribution.

Vi är fullt medvetna om att vi postanställda arbetar i en bransch som förändras, inte minst på grund av de fallande brevvolymerna. Men när förändringar ska genomföras är det oerhört viktigt att parternas utgångspunkt är heltid så långt det är möjligt, likaså är en ansvarsfull personalomställning nödvändig.

Bakgrunden till neddragningen i Umeå är ett tidigare centralt arbetsgivarbeslut om att outsourca videokodningen, något Seko Posten var starkt kritiska till och reserverade sig mot. Men trots det vill vi ändå ge de arbetsgivarföreträdare som varit involverade i den centrala förhandlingen ett erkännande för att man till slut tog sitt ansvar och bidrog till bästa möjliga lösning i den rådande situationen.

Seko Postens uppfattning är att organisationerna ute på arbetsplatserna ska bygga på heltidsanställningar i så hög utsträckning som möjligt, det är också den tydliga inriktningen parterna är överens om i det kollektivavtal om bemanning som Seko Posten slutit med PostNord. Att försvara medlemmarnas anställningar är och förblir en av Seko Postens absolut viktigaste uppgifter.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten